Välkommen

Länk till KBEC reklamfilm

Bohus Elfsborgs Caroliner är en militärhistorisk ideell förening vars syfte är att förevisa, bevara och ge liv åt vår historia.

Den tidsepok som vi valt att lägga tyngdpunkten på är svensk stormaktstid 1650-1718. Givetvis medverkar vi i aktiviteter i tidsperioder både före och efter "vår tid".

Vi kan bara ge en känsla av hur episoder under den karolinska tiden kunde gestalta sig både i krig som fred. Det var en svår tid att leva i med krig, häxprocesser, svält och sjukdomar. För det stora flertalet medborgare i stormakten Sverige var vardagen ett hårt slit med stora uppoffringar. Klyftan mellan fattig och rik var stor och beslut av adel och höga officerare fick ofta konsekvenser för den civila befolkningen.

Känslan man får när man går i uniform eller historiskt civila kläder, i läger eller i bataljer går ej att beskriva utan måste upplevas. Ordergivning på gammalsvenska, krutrök, man håller i värjan i ena handen, musköten i den andra och närmar sig fientlig trupp.

Varför inte prova, bli medlem, alla är välkomna, vuxna som barn. Man kan även bli stödjande medlem för att vår förenings syfte är viktigt för nästa generation.

En koppargraverad bild ur Samuel von Pufendorfs verk 'Histoire du regne de Charles Gustave, roy de Suede', utgiven 1697. Så här såg Kungälv och Bohus Fästning ut 1658 enligt honom bilden kan du se här

Länk till KBEC reklamfilm

Vill du ge en gåva?

Du kan enkelt göra det via Swish på nummer 1234031480, använder du koden nedan så är 100:- förifyllt, men du kan ändra belopp.

Swish 1234031480