Boktipset

Internet, Wikipedia, Google i all ära men böcker har en omisskännlig känsla, en charm som ej går ta miste på. Boken kan vara en ren informationskälla, en prydnad, ha affektionsvärde och även ge oss identitetstillhörighet.

Det skrivna ordet har makt och böcker har den stora förmågan att ge ordet legitimitet vara sig ordet är sant eller ej. Det ligger i betraktarens ögon, läsarens ögon. Därför finner du Boktipset här. En sida över böcker vi finner intressanta att förmedla till dig som lockas av vår verksamhet i Bohus Elfsborgs Caroliner.

Som medlem i vår förening har du rättigheten att tipsa om bra böcker här i Boktipset. Ta vara på den chansen och låt dina vänner få vara med om den samma resa som du gjorde mellan de två pärmarna.

KarolinerBok: Karoliner
Författare: Alf Åberg och Göte Göransson
ISBN10:91-37-11345-3

Karoliner är en rikt illustrerad bok. Beskrivningen över boken
sägs bäst med ett citat från bokens omslagsflik:

"I den här storboken blir de bilder vi har kvar sen skoltidens historielektioner till något helt, till en gripande autentisk berättelse med nutidsreportagets skärpa om det som verkligen hände. Det som hände våra kungar, det som hände vårt land, det som hände menige man och hans familj"


Historien om SverigeBok: Historien om Sverige. Storhet och fall
Författare: Herman Lindqvist
ISBN10:91-1-951282-1

Sverige under Karl XI och Karl XII tid då Sverige växte... och krymte.


Vägen till PoltavaBok: Vägen till Poltava
Förlag: Svenskt Militärhistoriskt bilbliotek
ISBN10:
Tipsat av:


Karolinska krigareBok: Karolinska krigare
Förlag: Svenskt Militärhistoriskt bilbliotek
ISBN10:
Tipsat av:


Göteborg på Karl XII:s tidBok: Göteborg på Karl XII:s tid
Författare: Sören Skarback
ISBN10:91-7029-154-3

Eftersom flera av BEC´s medlemmar bor i eller runt Göteborg kan det vara av intresse att läsa Sörens Skarback´s bok Göteborg på Karl XII:s tid.
Det är en lättläst bok där läsaren fritt kan välja avsnitt.


Ögonvittnen. Karl XIIBok: Ögonvittnen. Karl XII
Författare: Hans Villius
ISBN10:91-46-16424-3

I denna bok kommer man i kontakt med ögonvittnen som har mött konungen i olika roller. Dels som ungdom i tidiga tonåren, dels som fältherre i krigståget i Europa och dels som Kung i lägervistelsen i Bender dåvarande Turkiet. Ett avsnitt i boken tar även upp ögonvittnesskildringar i samband med dödsskottet i Norge på Fredrikstens fästning.


Svenska Knektar. Indelta soldater, ryttare och båtsmänBok: Svenska Knektar. Indelta soldater, ryttare och båtsmän
i krig och fred
Författare: Lars Ericson
ISBN10:91-97-1992-4-9

Boken Svenska knektar av Lars Ericson är en underbar liten sak.
En måstebok hos varje svensk med ett soldatnamn. Boken tar upp
historien om Indelningssystemet. Hur det började och varför. Texterna är lätta och handlar mest om Raskentiden. Många härliga svartvita bilder med militära motiv. Boken avslutas också träffsäkert med tips, råd och olika källhänvisningar till de läsare som söker sina rötter genom släktforskning.


Utifrån min yrke vill jag gärna SLÅ ETT SLAG (Hehe, fyndigt eller?) för två härliga böcker. Dels Sören Skarback´s bok Brott och Straff i Göteborg 1621-1900 och dels Jonny Ambrius bok Att dömas till döden. Dessa böcker skall helst läsas i dagsljus och läsaren bör ej heller vara ensam i huset. Bägge böckerna handlar om tortyr och olika avrättningsmetoder från romartiden och framåt. Människans uppfinningsrikedom att få fram sanningar eller handlingsplaner slår läsaren med häpnad och det värsta är att det är sant. Min föregångare Anders Gustav Dalman, Sveriges siste skarprättare tas upp i boken med ett eget avsnitt. Summa summarum: "äckligt" spännande böcker.

Eder Profoss i BEC. Matz Thuresson

Brott och straff i Göteborg 1621-1900Bok: Brott och straff i Göteborg 1621-1900
Författare: Sören Skarback
ISBN10:91-7029-420-8


Att dömas till döden. Tortyr, kroppstraff och avrättningar genom historienBok: Att dömas till döden. Tortyr, kroppstraff och avrättningar genom historien
Författare: Jonny Ambrius
ISBN10:91-7151-054-1


I bokserien Karolinska krigare tipsar jag om karoliners egna dagböcker i olika befattningar. Serien är utgiven av bokförlaget Rediviva hösten 1986. Serien omfattar fem stycken böcker men här nedan skildras endast fyra av den enkla anledningen att 5:e boken (Adam Ludvig Lewenhaupts berättelse) var slut när beställningen gjordes.

Karolinska krigare berättar Johan HultmanAnnotationer öfver Konung Carl XII:s HjeltebedrifterBok: Karolinska krigare berättar Johan HultmanAnnotationer öfver Konung Carl XII:s Hjeltebedrifter
Förlag: REDIVIVA
ISBN10:91-7120-198-X

Johan Hultman blev taffeltäckare hos Karl XII i Bender i Turkiet och följde sedan Konungen resten av hans liv. Johan H serverade konungen hans sista måltid i löpgraven vid Fredrikshald. Johan tar även upp tiden i Bender med Konungen på sjukbädden och det brinnande huset vid kalabaliken. Johan Hultman som var djupt religiös var fullt övertygad att konung Karl XII var av gud den allsmäktige speciellt utvald.


Karolinska krigare berättar Carl von Roland Minnen krigare berättar frånBok: Karolinska krigare berättar Carl von Roland Minnen krigare berättar från
fångenskapen i Ryssland och Carl XII:s krig
Förlag: REDIVIVA
ISBN10:91-7120-196-3

Denna bok tar upp Löjtnant Carl von Rolands ögonvittnesskildringar.
Han togs till fånga efter slaget vid Poltava och fördes till Galic. En stad 60 mil nordost om Moskva. Från sina år i fångenskap berättar han om de mest häpnadsväckande historierna. Bl.a. hur han förklädd till fältskär lyckas ta sig in i ett av de mest beryktade fängelserna i denna tid. Där lyckas han att överlämna både pengar och information till några svenska officerare. Dessa skulle han ha hittat i en illaluktande jordkula. Han lyckas också efter en mästerlig plan att fly ombord på en båt i Archangelsk och strålar till slut samman med Konungen i Stralsund.

Man skall väl inte tro allt man läser, liksom den självgode Erik Dahlberg vill gärna många s.k. ögonvittnen framhäva sin roll i historieböckerna, särskilt efter en Konungs fall. Så kära läsare ha detta i åtanke när ni läser om dessa Karolinkrigare som var med—eller inte var med!


Karolinska krigare berättar Sven Agrells krigare berättar dagbokBok: Karolinska krigare berättar Sven Agrells krigare berättar dagbok
1707-1713
Förlag: REDIVIVA
ISBN10:91-7120-210-2

Sven Agrell började sin karriär som fältpräst i Karl XII tjänst. Efter kapitulationen vid Perevolotjna följde han sin konung till Bender. Sven Agrell var en god iakttagare och hade förmågan att levandegöra det han har varit med om. Han berättar i boken om vanligt folk och vardagliga händelser och han porträtterar även sultanens hovherrar på ett lättläst sätt. Boken är däremot skriven på gammalsvenska så som det var på den tiden så läsaren får ha ett gott tålamod så att inte tröttheten tar över.


Karolinska krigare berättar Joachim Mathiae Lyths dagbok krigare berättarBok: Karolinska krigare berättar Joachim Mathiae Lyths dagbok krigare berättar
Förlag: REDIVIVA
ISBN10:91-7120-197-1

Löjtnant Joachim Mathiae Lyth lämnade sitt fädernesland Gotland år 1703 och återvände först den 16 december 1722.

Under sin mödosamma vandring fick han vara med om karolinernas skräckmarsch genom de stora skogarna till Severien och Ukraina hösten 1708 och den extrema köldvintern 1709. Han var även med om Poltava, kapitulationen och kungens försvinnande. I Juli 1709 blev han rysk fånge och tvingades uppleva förnedringsmarschen genom Moskva. Sedan följde tolv år av fångenskap i Solikamsk borta i Sibirien.

Här blev han informator åt borgmästarens son. Sonen måste tydligen ha tröttnat på sin lärare och vid ett tillfälle försökt att giftmörda Joachim genom att lägga gift i dennes soppa. Joachim blev svårt sjuk och tillfrisknade först efter ett år. Därefter fick han tjäna sitt levebröd som simpel bonddräng och vedhuggare. Joachim avled 22 Juni 1746 i en ålder av 66 år.


PoltavaBok: Poltava
Författare: Peter Englund
ISBN10:91-7486-888-8