Recept - Fågel
Receptet nedan är hämtat från en bok som heter "Pehr Brahe den yngres Wiiszingsborg. Slott, kök och trädgårdar i grevens tid" av Ingrid Larsson Haglund. Ingrid är verksam vid Strandgården, ett konferenscenter vid Visingsborgs slottsruin.
Receptet är ur en handskriven receptsamling från slutet av 1600-talet som kallas Greve Pers Kokbok. Boken sägs ha tillhört Brahefamiljen men om detta vet vi inget säkert. Vad som är intressant med kokboken är att den ger en mycket god bild av kosthållet i ett herremanshem under Sveriges Stormaktstid. Troligen nedtecknades recepten inte förrän efter 1690.
Örtkokta kycklingar med gul sås
Till två personer
2 kycklingbröst
3 dl vatten
7 vitpepparkorn
Salt
Riven muskot
1 msk smör
En kryddbukett med
en bit purjolök och
en kvist av färsk mejram, timjan, kyndel och persilja.
Sås:
2 dl kokspad
4 äggulor
8 krm ättika 12%
Stekta brödtärningar
Beskrivning:
Skär kycklingbröstet i bitar. Koka upp en buljong av vatten, salt, peppar, smör, kryddbuketten och lite riven muskot. Tre drag på rivjärnet räcker.
Lägg i kycklingbitarna och koka sakta tills de är genomkokta. Skär brödet i tärningar och stek dom knapriga i smör.
Lägg upp kycklingbitarna på serveringsfat. Sila spadet och mät upp 2 dl i en kastrull.
Koka upp spadet och vispa i äggulorna och ättikan. Fortsätt vispa tills såsen tjocknar något.
Servera kycklingen med såsen och de stekta brödtärningarna.