Dramatik på Skansen Lejonet

Arkiv

På dagen 403 år och 5 månader efter det att Fru Emerentia Pauli kastade tillbaka danske kung Kristian VI:s styrkor som anföll Gullbergs fäste på platsen där Skansen Lejonet står idag gestaltades i sommargrönska de dramatiska händelserna den snögnistrande 27 januari 1612. Det blev ett spel med smällande musköter, dånande kanoner samt blixtrande hillebarder och värjor. Medlemmar i Bohus-Elfsborgs Caroliner och Götiska Förbundet, i tidstypiska kläder gav de drygt 400 åskådarna en spännande föreställning.

Uppvisningen inleddes med att porten till Gullberg sprängdes med en petard, en sprängladdning enligt principen om riktad sprängverkan, som fungerar på samma sätt som våra dagars granatgevär. Den enbente Mårten Krakow, befälhavare på Gullberg, överlämnade ledningen av försvaret till sin hustru Emerentia Krakow sedan han sårats i sitt friska ben. Fru Emerentia spelades med stor inlevelse av Birgit Lindblad, medlem i Götiska Förbundet. Först sedan knektarnas hustrur hällt kokande lut, illustrerat med tomma spänner av de kvinnliga medlemmarna i de båda organisationerna, lät Kristian IV, spelad av ordföranden i Bohus-Elfsborghs Caroliner Ulf Karmark, avbryta striden. Då hade hans närmaste man träffats av ett välriktat skott som Fru Emerentia lät sin skickligaste artillerist med det sista tillängliga krutet lät avfyra mot den danske kungen. Konferencier var stormästaren i Götiska  Förbundet Bengt Gustafsson som stående mitt i krutröken.

Han berättade också att ett av Kristian IV:s skäl för kriget 1611-1613 var Karl IX:s Göteborg på Hisingen som i realiteten var ett joint venture mellan honom och en grupp köpmän i Amsterdam. Dessa, våra första göteborgare, fick som svenska undersåtar tullfrihet i Öresund vilket i högsta grad irriterade den danske kungen. Efter föreställningen bjöds besökarna på guidning i Skansen Lejonet där krögarna i Skansen Lejonet dukat upp till buffé. De vuxna besökarna deltog i en historisk Quizz och för barnen hade skattjakt arrangerats.