Conrad "Tector" Lundkvist-Pettersson

Tector var en notorisk brottsling. I september 1875 dömdes han till döden av häradsrätten i Visby. Han dömdes för mord och ett flertal rån, dessutom stölder och inbrott i kyrkor, hus, lokaler m.m. Den sammanslagna summan av allt han hade stulit under sin karriär uppgick till inte mindre än hör och häpna 957.000 kronor och 88 öre!! (översätt gärna till dagens penningvärde). Conrad föddes i Svanhals församling östergötland 30 april 1838. Han var redan tidigt en bråkstake och hamnade i trubbel.

År 1869 dömdes han till fem års straffarbete på Långholmens fängelse i Stockholm. Där träffade han på kumpanen Hjert och de både kom överens att råna postdiligensen mellan Sparreholm och Eskilstuna när de blev frisläppta. De behövde nämligen kontanter till sin gemensamma dröm. Nämligen den att emigrera till Amerika. Rånarplanerna fanns kvar vid frisläppandet och man gör också ett försök att råna postdiligensen. Detta misslyckas totalt, eftersom det är mörkt tar man fel på diligens och dessutom mördar man passagerare Upmark. De tar sin tillflykt till Gotland och efter ett tag fortsätter de med sina inbrottsrazzior. På inte mindre än tretton dagar gör de hela arton inbrott i kyrkor och bebodda hus. Nu är drömmen nära men även polisen är dem i hasorna. De själ en båt och tar sig tillbaka till fastlandet. Väl i Stockholm upptäcker polisen rånarbytet och gillrar en fälla. På väg till Göteborg och Amerika fångas de på olika järnvägstationer men på samma dag Tector blir fångad på Södertälje station den 5 September 1874 och förd till Visby på Gotland. Hustrun tilläts träffa Conrad innan avrättningen men lämnar ön innan den ägde rum. Den 18 maj 1876 fördes Tector från fängelset ut till avrättningsplatsen Stenkumla backe.

Mellan 400-500 man hade tvingats ut till platsen. Klockan sex lästes domen upp och klockan sju kommer vagnen med den dömde. Tector var nästan medvetslös av skräck och näsborrarna utvidgade. Med en slokande blomsterbukett i handen bad Tector om en bindel för ögonen. Han leddes fram till stupstocken och befalldes på knä. Efter sedvanlig psalm kliver då skarprättare Per Petter Christiansson Steineck från Vadstena fram. I samma ögonblick som hugget kommer rör Tector på sig och det träffar snett, även det andra hugget skiljer inte huvudet från kroppen. Tre hugg måste göras och blodet det flöt. Kvinnorna grät och både kvinnor och män svimmade. De flesta blir gripna och tagna av denna vidriga scen. Detta var en sällsynt anstötlig historia och det berodde på bödelns oskicklighet. Denna avrättning eller som dom sade offentliga slakt blev en av orsakerna att i framtiden skulle avrättningarna ske innanför fängelsets murar. Lagen om s.k. intermural, dvs. avrättning innanför fängelsemurarna tillkom året efter Tectors avrättning år 1877. Här kunde historien tagit slut men det finns kvar att berätta om Tector.

I den svenska filmatiseringen av "Drömmen om Amerika" som handlar om Hjert och Tectors liv spelar Janne "Loffe" Karlsson Tector (Hans Klinga är Hjert). När avrättningsscenen skulle göras på samma plats i Gotland var det precis 100 år efter den riktiga avrättningen. "Loffe" Karlsson har själv erkänt i stjärnorna på slottet att han kände av Tectors närvaro och dessa känslor som det förde med sig lämnar fortfarande inte "Loffe" än idag.